Реших да създам тази публикация, след като гледах документаления филм "Food matters", достъпен за сваляне от www.zamunda.net. Бях впечатлен от това колко много не знам за храната, с която се храня всеки ден, а също и от невежеството си относно хранителни продукти, с висока биологична и хранителна стойност, достъпни в почти всеки хранителен магазин, както и в нашумелите напоследък магазини от типа "био". Освен многообразието от плодове и зеленчуци, които изобилстват по пазарите, съществува и доста богата гама от ядки, които, консумирани в сурово състояние, освен удоволствието от хапването им, доставят изключително голям набор от полезни за физическото и психическо състояние на организма съставки. Естествено, в комбинацията "мед с ядки" могат да бъдат използвани както различни видове ядки, като за предпочитане е те да са сурови, така и различни видове медове /в зависимост от личните ни предпочитания да консумираме течен или кристализирал мед/. Моето лично мнение е, че, когато медът е кристализирал, вкусът на комбинацията "мед с ядки" е доста по - интересен, а ядките стават по - хрупкави и примамливи. Същото важи и за комбинацията "мед с пчелна пита" - самата пита става хрупкава под въздействието на кристализиралия мед. Предлагам кратка информация за някои от ядките, които ние използваме за комбиниране с нашите медове.
Ядките са висококонцентрирани натурални храни. Съдържат
голямо количество витамин Е, който е силен антиоксидант, т.е. помага за
неутрализирането на свободните радикали. По този начин предпазва
тъканите от увреждания, които често стават причина за ракови и
сърдечносъдови заболявания. Друг ценен компонент в ядките (особено във
фъстъците) е фолиевата киселина, която е необходима за клетъчното делене
и за образуването на червените кръвни телца. Повишена нужда от фолиева
киселина има при бременност, тъй като е важна за правилното развитие на
плода.
Ядките са чудесен източник на някои микроелементи, които се срещат по-рядко в другите хранителни продукти.
Такива са медта (участва в синтеза на белтъци, защитава сърцето и
успокоява нервната система), магнезият (укрепва костите, помага при
мигрена и депресия), манганът и селенът (имат антиоксидантно действие) и
цинкът (подсилва имунната система). Ядките са много богати на
полиненаситени мастни киселини, фосфолипиди и белтъчини. Почти нямат
въглехидрати. Спокойно може да ги включвате дори в най-строги диети, но в
малки количества – една шепа (около 30 г) дневно е напълно достатъчна
и съдържа между 160 и 190 ккал.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.