сряда, 4 януари 2012 г.

Мед с ядки. Богатството на суровите ядки.

Реших да създам тази публикация, след като гледах документаления филм "Food matters", достъпен за сваляне от www.zamunda.net. Бях впечатлен от това колко много не знам за храната, с която се храня всеки ден, а също и от невежеството си относно хранителни продукти, с висока биологична и хранителна стойност, достъпни в почти всеки хранителен магазин, както и в нашумелите напоследък магазини от типа "био". Освен многообразието от плодове и зеленчуци, които изобилстват по пазарите, съществува и доста богата гама от ядки, които, консумирани в сурово състояние, освен удоволствието от хапването им, доставят изключително голям набор от полезни за физическото и психическо състояние на организма съставки. Естествено, в комбинацията "мед с ядки" могат да бъдат използвани както различни видове ядки, като за предпочитане е те да са сурови, така и различни видове медове /в зависимост от личните ни предпочитания да консумираме течен или кристализирал мед/. Моето лично мнение е, че, когато медът е кристализирал, вкусът на комбинацията "мед с ядки" е доста по - интересен, а ядките стават по - хрупкави и примамливи. Същото важи и за комбинацията "мед с пчелна пита" - самата пита става хрупкава под въздействието на кристализиралия мед. Предлагам кратка информация за някои от ядките, които ние използваме за комбиниране с нашите медове. 
Ядките са висококонцентрирани натурални храни. Съдържат голямо количество витамин Е, който е силен антиоксидант, т.е. помага за неутрализирането на свободните радикали. По този начин предпазва тъканите от увреждания, които често стават причина за ракови и сърдечносъдови заболявания. Друг ценен компонент в ядките (особено във фъстъците) е фолиевата киселина, която е необходима за клетъчното делене и за образуването на червените кръвни телца. Повишена нужда от фолиева киселина има при бременност, тъй като е важна за правилното развитие на плода. 
Ядките са чудесен източник на някои микроелементи, които се срещат по-рядко в другите хранителни продукти. Такива са медта (участва в синтеза на белтъци, защитава сърцето и успокоява нервната система), магнезият (укрепва костите,  помага при мигрена и депресия), манганът и селенът (имат антиоксидантно действие) и цинкът (подсилва имунната система). Ядките са много богати на полиненаситени мастни киселини, фосфолипиди и белтъчини. Почти нямат въглехидрати. Спокойно може да ги включвате дори в най-строги диети, но в малки количества – една шепа (около 30 г) дневно е напълно достатъчна и  съдържа между 160 и 190 ккал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.