петък, 3 януари 2014 г.

10 правила за купуване на пчелен мед

10 правила за купуване на пчелен мед, взаимствани от Д. Атанасов, с които съм напълно съгласен:
1. Купувайте само от познат пчелар.
2. Бурканът да е задължително с етикет,  на който е указано теглото.
3. Течният мед в магазините в повечето случай е менте или най-малкото е топлинно обработван.
4. Кристализиралият мед донякъде е гаранция за качество.
5. Не купувайте вносен (китайски или друг) мед .
6. Ако се съмнявате, купете от друго място за сравнение.
7. Купувайте мед от едно и също място.
8. Не купувайте мед с недоказан произход.
9. Преди да купите мед разпитайте вашите познати откъде купуват.
10. Кажете на вашите близки и приятели за научените "10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД"

И 10 правила за купуване на пчелен мед, добавени от д-р Мирослав Балчев:
1. Внимателно прочетете етикета преди да купите. Много често под привлекателните наименования като МЕДУН, БУКЕТ, МЕДЕЦ, МЕДЕН ЕЛЕКСИР, БОРОВ МЕД ИЛИ БОРОВ МЕЛ, ПЧЕЛЕН ПРОДУКТ и др., и цветни картинки на цветя, мечета с делвички, усмихнати и щастливи зайчета, със съвсем дребни букви е написано 60% натурален пчелен мед, 40% изосуит, мед и глюкозо-фруктозен сироп или нещо подобно. Много често дори е написано: пчелен мед и глюкозо-фруктозен сироп. Колко пчелен мед и колко глюкозо-фруктозен сироп не е указано, но чорбестата консистенция на съдържанието е в полза на глюкозо-фруктозния сироп и във Ваша вреда съответно. Не купувайте такива продукти, ако държите на здравето и живота си, както и на здравето и живота на своите близки.
2. Винаги, когато имате възможност, дегустирайте преди да купите. Тази възможност Ви се предоставя напълно безплатно на всички изложби - базари, организирани от пчелари - производители.
3. Изисквайте от продавача/производителя лабораторен анализ на предлагания мед, пчелно млечице, пчелен прашец.
4. Отнасяйте се с огромно подозрение към оферти от типа - купуваш едно бурканче от 400 гр. за 2.60 лв., получаваш две. Не купувайте такива продукти, нещо повече, не ги употребявайте, дори да Ви ги подаряват, дори да Ви дават пари да ги опитате.
5. Отнасяйте се с огромно подозрение към всички послания на продавачи, които започват с "Най", като например най-полезен, най-богат и т.н.
6. Търсете истината в публикуваните материали, най-вече книги. Във вестниците и списанията много често материалите са тенденциозни и имат рекламен характер, често с бомбастичен ефект.
7. Старайте се да купувате от пчелари, които продават своя мед, а не от търговци, които се представят за пчелари.
8. Не купувайте мед без етикет, на който отчетливо да са написани имената на производителя, неговият адрес, телефони за контакти. Преди да купите можете да звъннете на посочения на етикета телефон. Практиката показва, че някои телефони са фиктивни. Какво по-голямо предупреждение за опасност от "производител", който крие своята идентичност, своето име, своето седалище?!
9. Ако на етикета има текст написан с толкова дребни букви, че не можете да го прочетете, по-добре не купувайте този продукт. Най-често с най-дребния текст са написани най-лошите неща за продуктите. Така се спазва формално правилото, че клиента е предупреден. Няма изисквания за големината на буквите в етикетите на хранителните стоки, а мисля, че и на лекарствата. Много удобен начин за манипулиране или по-скоро подвеждане.
10. И накрая. Доверете се на шестото си чувство. Ако нещо Ви съмнява - не купувайте!!! Вродените механизми за самозащита може би ще Ви помогнат да вземете правилното решение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.