петък, 3 януари 2014 г.

Honey Boosts Sperm Production

Пчелният мед усилва продукцията на сперма

За това, че медът увеличава репродуктивните и герминативните способности на организма се знае отдавна. Полу на шега, полу на истина по време на пчеларските изложения той се препоръчва, като виагра, но ето че тези дни са получени за пореден път научни доказателства за неговото въздействие. Друг е въпросът, че виаграта действа на копулативните, а не на герминативните и репродуктивните способности на организма. Изследването касае палестинският мед. По света се пише за лечебното действие на мед от Манука с произход Нова Зеландия. Остава само да се надяваме, че по примера на чуждите автори и в България ще се появят подобни изследвания, касаещи българския мед. Ние си го знаем, че е най-добрият, но без наличие на строго научни изследвания, а защо не и сравнителни с този от Нова Зеландия, а вече и от Палестина, тези твърдения си остават само в сферата на националистическите ни и патриотически въжделения. По –долу представям на Вашето внимание превод на статията


Ефект на палестинския мед върху сперматогенезата при плъхове
Вестник на лекарствените храните, 1-ви декември 2008, 11 (4): 799-802.

Лечение на мъжки плъхове албиноси с 5% мед за 20 дни не е имал значителен ефект върху общото телесно тегло или на относителното тегло на други органи като тестисите, семенните везикули, далака, бъбреците, черния дроб, сърцето или мозъка.

Единствената значителна промяна е 17% увеличение в относителното тегло на epididymis

Единствената значителна промяна е 17% увеличение в относителното тегло на epididymis /тестикуларен израстък/. Относително тегло на всички други органи, е сходен с този при контролната група, в която животните са лекувани за същия период от време с питейна вода.

Лечение на плъхове за същия период със същата концентрация от 5% захароза,

Лечение на плъхове за същия период със същата концентрация от 5% захароза, не води до значителни промени в абсолютни или относителни тегла на органи в сравнение с контролната група.

Същото лечение с палестински мед

Същото лечение с палестински мед увеличава значително броя на сперматозоидите с 37%. Дейността на тестисните маркер ензими, за сперматогенезата, като сорбитол дехидрогеназа (SDH) се е увеличил с 31%, и лактат дехидрогеназа (LDH) е намалял с 48%, което показва, че лечението с мед индуцира сперматогенезата. Подобни лечението със захароза не е имал значителен ефект върху някои от ключовите ензими или броя на сперматозоидите.

В заключение, нашите резултати показват, че поглъщането на мед индуцира сперматогенезата при плъхове чрез увеличаване

В заключение, нашите резултати показват, че поглъщането на мед индуцира сперматогенезата при плъхове чрез увеличаване броя на сперматозоидите, увеличаване на относителното тегло на epididymis, както и повишаване на SDH и намаляване на LDH активност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.