петък, 3 януари 2014 г.

Мед - определение

Определение
"Медът е сладко, гъсто, сиропообразно, ароматично вещество, произведено от пчелите след преработката на вътрецветен и извънцветен нектар, или на други сладки сокове на живите растения. Тези сокове пчелата обогатява със секрет от собственото си тяло и пренася във восъчните килийки на питите, където ги преработва и запечатва като запасна храна.
Наименованието мед не може да носи продукт, който е получен чрез хранене на пчелното семейство със захар или с други сиропи. Той трябва да се означава като "захарен мед", тъй като е лишен от важни съставки, характерни за естествения мед.
Мед не могат да се нарекат и тези продукти на пчелата, които съдържат повече от 22% вода и 5% захароза (цвеклова захар), както и изкуствените видове мед, получени по химичен път."
Различаваме следните основни видове мед:
1. Според техниката на изземването на меда от питите медът бива рамков, пресован, центрофужен, топен. В същия ред намаляват и въздействията на пчелния мед като лекарство. За рамковия и пресования мед има значение дали медът е получен от пити със свободен градеж или от пити с монтирана восъчна основа и опънати опорни телчета. Питите със свободен градеж са по-полезни, но и по-трудно се създават и обработват. Поради това са и по-скъпи.
2. Според това от какво е получен медът бива нектарен, манов или смесен
3. Според сезона на получаване различаваме следните видове мед - пролетен, летен, есенен
4. Според това от колко вида растителност е получаван медът бива монофлорен - от един вид растения и полифлорен - от различни растения
Акценти
Понякога при обозначаване на опаковките с пчелен мед се среща терминът "натурален".  Това означава, единствената обработка на меда е тази, която е свързана с извличането му чрез центрофугиране или пресоване от питите. След като той е прецеден е поставен в опаковките без никаква допълнителна преработка. Така максимално се запазват неговите натурални /природни/ свойства и той е максимално полезен за човека като храна и лекарство.
Кристализацията на меда е естествен процес. Истинският мед винаги кристализира. По-добре е да купувате кристализирали медове - един от признаците за истински пчелен мед. Разтопяването на кристализиралия мед можете да извършите в домашни условия. Нагрявате буркана с меда на водна баня, като температурата на водата не трябва да превишава 40 градуса. При тези условия втечняването на меда продължава няколко часа. Ако Вашата цел е лечебното използване на меда, по - добре консумирайте кристализирал пчелен мед.
Полифлорен означава, че медът е получен от различни растения. Пчелен мед, получен от различни растения се нарича още букет. Монофлорен пчелен мед означава, че медът е получен преимуществено от един вид растения, напр. липа, акация, слънчоглед и др. Поради голямото биологично разнообразие на растителните видове в България, разположени на сравнително малка площ получаването на монофлорни сортове пчелен мед е рядко и става тогава, когато има големи масиви обилно цъфтяща и нектароотделяща растителност от един растителен вид.

Фалшив мед е предлаганият в търговската мрежа Боров мед, Розов мед, Лимонов мед. Преработвателите и търговците спекулират с думата мед и на потребителите се предлагат концентрирани захарни разтвори в които са варени парченца кори от лимон, листа от рози, шишарки и пр. Стига се дори до ситуации, когато думата МЕД е умело замаскирана и представена като Боров МЕЛ. Общото между последния и меда е толкова, колкото общото между буквите Л и Д, които доста си приличат и могат да заблудят дори хора с нормално зрение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.