Определение
"Медът е сладко, гъсто, сиропообразно, ароматично вещество,
произведено от пчелите след преработката на вътрецветен и извънцветен нектар, или
на други сладки сокове на живите растения. Тези сокове пчелата обогатява със
секрет от собственото си тяло и пренася във восъчните килийки на питите, където
ги преработва и запечатва като запасна храна.
Наименованието мед не може да носи продукт, който е получен чрез
хранене на пчелното семейство със захар или с други сиропи. Той трябва да се
означава като "захарен мед", тъй като е лишен от важни съставки,
характерни за естествения мед.
Мед не могат да се нарекат и тези продукти на пчелата, които съдържат
повече от 22% вода и 5% захароза (цвеклова захар), както и изкуствените видове
мед, получени по химичен път."
Различаваме следните основни видове мед:
1. Според техниката на изземването на меда от питите медът бива
рамков, пресован, центрофужен, топен. В същия ред намаляват и въздействията на
пчелния мед като лекарство. За рамковия и пресования мед има
значение дали медът е получен от пити със свободен градеж или от пити с
монтирана восъчна основа и опънати опорни телчета. Питите със свободен градеж са
по-полезни, но и по-трудно се създават и обработват. Поради това са и
по-скъпи.
2. Според това от какво е получен медът бива нектарен, манов или
смесен
3. Според сезона на получаване различаваме следните видове мед -
пролетен, летен, есенен
4. Според това от колко вида растителност е получаван медът бива
монофлорен - от един вид растения и полифлорен - от различни растения
Акценти
Понякога при обозначаване на опаковките с пчелен мед се среща терминът
"натурален". Това означава, единствената обработка на меда е
тази, която е свързана с извличането му чрез центрофугиране или пресоване от
питите. След като той е прецеден е поставен в опаковките без никаква
допълнителна преработка. Така максимално се запазват неговите натурални
/природни/ свойства и той е максимално полезен за човека като храна и
лекарство.
Кристализацията на меда е естествен процес. Истинският
мед винаги кристализира. По-добре е да купувате кристализирали
медове - един от признаците за истински пчелен мед. Разтопяването
на кристализиралия мед можете да извършите в домашни условия. Нагрявате
буркана с меда на водна баня, като температурата на водата не трябва да
превишава 40 градуса. При тези условия втечняването на меда продължава
няколко часа. Ако Вашата цел е лечебното използване на меда, по - добре
консумирайте кристализирал пчелен мед.
Полифлорен означава, че медът е получен от различни растения.
Пчелен мед, получен от различни растения се нарича още букет.
Монофлорен пчелен мед означава, че медът е получен
преимуществено от един вид растения, напр. липа, акация, слънчоглед и др. Поради
голямото биологично разнообразие на растителните видове в България, разположени
на сравнително малка площ получаването на монофлорни сортове пчелен мед е
рядко и става тогава, когато има големи масиви обилно цъфтяща и нектароотделяща
растителност от един растителен вид.
Фалшив мед е предлаганият в търговската мрежа Боров мед, Розов
мед, Лимонов мед. Преработвателите и търговците спекулират с
думата мед и на потребителите се предлагат концентрирани захарни разтвори
в които са варени парченца кори от лимон, листа от рози, шишарки и пр. Стига се
дори до ситуации, когато думата МЕД е умело замаскирана и представена
като Боров МЕЛ. Общото между последния и меда е толкова, колкото общото
между буквите Л и Д, които доста си приличат и могат да заблудят дори хора с
нормално зрение.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.