петък, 30 декември 2011 г.

Пчелен прашец

Това е така нареченият “полен” или още “пчелен цветен прашец”, но както и да го наречете, трябва да знаете, че той е единственият естествен поливитамин. Пчелите събират цветния прашец от тичинките на цъфтящите растения. Прашецътпредставлява мъжките полови клетки на тези растения. Във всяко поленово или прашецово зърно се намират всички необходими за организма хранителни вещества: белтъчини, въглехидрати, липиди, витамини, микроелементи, ензими, хормони и др. Това е основното му предимство пред всички останали хранителни продукти. Ако трябва обаче да разгледаме детайлно неговия химичен състав, то бихме описали следното:
витамини и минерали/количество в мг./100гр.С (аскорбинова киселина)/1,4 – 205,25
В1 (тиамин)/0,4 – 1,5
В2 (рибофлавин)/0,54 – 1,9
В6 (пиридоксин)/0,5 – 0,9
В5 (никотинова киселина)/4,8 – 21,0
Фолиева киселина/0,1 – 0,68
Н (биотин)/0,52 – 0,69
Пантотенова киселина/0,32 – 5,0
Е (токоферол)/0,3 – 170
Фосфор/50 – 610
Калий/130 – 1140
Натрий/28 – 44
Магнезий/60 – 380
Мед/0,6 – 1,57
Желязо/0,2 – 4,2
състав в %Вода (изсушен) - 7-11
Суров протеин - 20-21
Пепел - 3
Въглехидрати:
Редуциращи захари - 26-36
Нередуциращи захари - 1-3
рН - 4-5
Прашецът съдържа всички незаменими за човека аминокиселини, както и следните въглехидрати – глюкоза, фруктоза, захароза, рибоза и т.н. Огромно е съдържанието на минерални вещества – калций, магнезий, мед, манган, желязо, фосфор, хлор и т.н. Богатството му на витамини също е трудно изброимо. Съдържа провитамин А, В1, В2, В5, В6, Р, Н, Е, фолиева киселина, пантотенова киселина. Количеството на каротина в прашеца на жълтата акация и лилията, например, превъзхожда 20 пъти количеството му в морковите, които се сочат като основен източник на витамин А. В прашеца са открити над 50 ензима, които служат като биокатализатори в множество от процесите в човешкия организъма. В състава на цветния прашец влизат още и вещества с хормоноподобно действие на мъжки и женски полови хормони.
Най-големият враг на цветния прашец е влагата. Затова той трябва да бъде добре изсушен и почистен от механични примеси, след което се съхранява в плътно затворени съдове, на тъмно и студено /в хладилник/.
Показания и начин на употреба
Можете да го срещнете още под наименованието “полен” или “цветен прашец”. Това е изключително полезен природен продукт. Цветният прашец представлява мъжките полови клетки на растенията. Във всяко поленово или прашецово зърно се намират в оптимални пропорции всички необходими за развитието на организма хранителни вещества: белтъчини, въглехидрати, липиди, витамини, микроелементи, ензими, хормони и др. Това е основното му предимство пред всички останали хранителни продукти.
· Анемия – пчелните продукти мед, цветен прашец и пчелно млечице, прибавени към хранителния режим, безусловно оказват изразен и бърз лечебен ефект. Препоръчваме да се комбинира 1 кг.- пчелен мед, 200 гр. цветен прашец и 10 гр. млечице. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден. Лечението продължава 1-2 месеца.
· Аденома на простатата – прилага се с профилактична и лечебна цел. Смесете прашец с мед в съотношение 1:1 и взимайте по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти дневно. Сместа трябва предварително да се разтвори в 100 мл. минерална вода. След едноседмичен прием дозата може да се увеличи до 1/2 супена лъжица 3 пъти дневно.
Мъжете след 40-45 годишна възраст трябва да употребяват цветния прашец в дози 1 чаена лъжичка 2-3 пъти дневно, на едномесечни курсове 2-3 пъти годишно, за да предотвратят заболяванията на простатната жлеза.
· При пролетна умора и за укрепване на имунитета през есенно – зимния сезон – профилактичната доза на цветния прашец за общо подсилване на имунната система е 1 чаена лъжичка на ден. Курсът на лечение е 1-2 месеца.
· При очни заболявания – за подобряване остротата на зрението вземайте по 1/2 - 1 чаена лъжичка цветен прашец, 3 пъти дневно, в продължение на 1 месец.
Начин на употреба
Прашецът се разбърква в чашка кисело мляко. Подслажда се с мед. Оставя се да престои в хладилника една вечер/един ден. Приема се половин час преди храна. Преди приемането се разбърква. Не се препоръчва разтваряне във вода, както и смилане с кафемелачка, начукване.
За пчелните продукти и заболяванията при които се използват, можете да прочетете в http://abiconic.dir.bg/bees/Apiterpij/bolesti.htm.
По-подробна информация за прашеца, как се събира, как изглежда можете да намерите на адрес http://abiconic.dir.bg/pollen

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.