петък, 30 декември 2011 г.

Пчелно млечице (royal jelly)

Значението на пчелното млечице за човека получава все повече научни потвърждения през последните години. Доказано е активното влияние на пчелното млечице върху обмяната на веществата, регулацията на централната нервна система и тъканното дишане. Повишава работоспособността, намалява отпадналостта и умората, увеличава масата на тялото, ускорява растежа, подобрява апетита и съня. Пчелното млечице стимулира действието на двата отдела на вегетативната нервна система – симпатиков и парасимпатиков в резултат на което нормализира кръвното налягане. При страдащите от високо кръвно налягане го понижава и обратно. Увеличава еритроцитите, ретикулоцитите и хемоглобина в кръвта. Способства за изработване на надбъбречния хормон адреналин. При системно приемане на пчелно млечице се наблюдава регулиране на обмяната на веществата, съкратителната способност на сърдечния мускул, разширяване на коронарните съдове и гладката мускулатура на бронхите. Регулира усвояването на глюкозата в организма и мастната обмяна. Оказва влияние върху ендокринната система, половата фригидност, лактацията и дълголетието. Влияе благоприятно при диабет II тип.
Показания и начин на приложение
Пчелното млечице се синтезира от пчелите кърмачки, от специални жлези. С него те изхранват пилото си през първите 3 дни от неговото развитие, а ларвите на бъдещите пчелни майки (царици) - през целия период на развитието им. Именно този начин на хранене довежда до развитието на половата система на майката, и респективно недоразвитието й при пчелите работнички, които също са от женски пол. Не случайно можете да го срещнете под наименованието “Желе роял”, което ще рече царска храна. Прясното пчелно млечице е гъсто, пастообразно, непрозрачно вещество с кремавобял цвят. Има специфична миризма и кисело-сладък привкус. То представлява високохранително и лесноусвоимо от организма вещество, съдържащо необходимите за нормалното развитие елементи. То възбужда апетита, повишава обмяната на веществата, създава бодрост, настроение и прилив на сили, повишава съпротивляемостта към болестите, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.
· При анорексия и злояди малки деца – в естественият му вид се взема 100 - 200 мг. пчелно млечице, под езика, преди хранене, 2-3 пъти дневно. Добре влияе върху изгубения апетит и укрепва организма всестранно.
· При атеросклероза – може да се взема пчелно млечице в естествен вид по 100 – 200 мг. сутрин и обед, преди хранене, под езика. Лечението продължава 20 дни, почива се 1 месец и отново се повтаря.
· При грип – ежедневно намазване на носната лигавица с естествено пчелно млечице. То има силно изявени анти­бакте­риални и противовирусни свойства. Създава своеобразна преграда за болестотворните микроорганизми.
· При сърдечна невроза – пчелният мед и млечицето са незаменими природни терапевтични средства за нормализиране и възстановяване на сърдечната дейност. Назначават се от 1 до 2 месеца нектарен мед, по 80 – 100 гр. дневно на 4 приема; и по 100 – 200 мг. пчелно млечице, натурално, под езика, преди храна.
Начин на прием
Възможно е млечицето да се приема по два начина. Директно от епруветката с млечицето с помощта на по-тънкия край на бъркалка за кафе или клечка за зъби. Потапят се на около 1 см. След това се поставят под езика. Друг удобен начин е съдържанието на епруветката с млечицето /11.5 гр/ да се добави към 1 кг. мед. Последният може да се затопли на водна баня предварително, за да може да се разбърка сместа по-лесно. Приема се по 1 ч.л 2 - 3 пъти дневно. Съхранява се в хладилник или при стайна температура.
За пчелните продукти и заболяванията при които се използват, можете да прочетете в http://abiconic.dir.bg/bees/Apiterpija/bolesti.htm
Повече за пчелното млечице можете да прочетете в http://abiconic.dir.bg/bees/p4elno_mle4ize.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.