петък, 30 декември 2011 г.

Съхранение на меда

Както всички пчелни продукти така и меда е жив продукт, търпи промени в качеството и съдържанието си, в зависимост от условията при които се съхранява.
Първият фактор, който оказва най-голямо влияние върху качествата на меда е температурата. За по-продължително, оптимално съхранение на меда се препоръчва постоянна температура от 10 – 15°С. При тези условия се запазва активността на ензимите и летливите вещества и се забавя процесът на кристализация. Кристализацията е задължителен, естествен процес за всички видове пчелен мед. Според сорта на меда тя може да настъпи по-рано /слънчогледов/ или по-късно /акациев – до 2 години/, да бъде с по-едър или по-ситен кристал, до маслообразна, но винаги е равномерна. Разделянето на течна и кристализирала фракции в буркан с натурален пчелен мед е недопустимо. Пресният мед е винаги течен. Това е и предпочитаното му състояние за консумация от клиентите, поради което производителите прибягват до втечнвяването му. Това е една допълнителна обработка, която при неправилни условия води до необратими повреди в качеството на меда. При всяко загряване на меда над 50-60 градуса се повишава неговото ХМФ (хидроксиметилфурфурол), който е канцерогенен. За правилното втнечняване на меда трябва да се спазва условието да не се надвишава температурата от 37-42°С. Това се постига чрез загряване на водна баня за няколко часа. Недопустимо и вредно е втечняването на мед в микровълнови печки.
Вторият фактор влияещ на меда е влагата. Водното съдържание на меда не бива да надвишава 17-18%. В противен случай настъпват процеси на ферментация. Това се случва най-често при незрелия мед (изваден преди да бъде напълно обработен от пчелите). При съхранение влагата в помещението не трябва да бъде повече от 80%.
Медът е много хигроскопичен - освен влага поема и всякакви миризми. Това променя вкусовите му качества. Затова се държи в плътно затворени съдове.
За да бъде ефективен, пчелният мед трябва да се приема ежедневно, в доза 1 – 2 гр./кг, разпределен в 2 – 3 приема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.